LOS ANGELES - De Amerikaanse regering moet per direct een eind maken aan welke maatregel of procedure dan ook die in het verleden is genomen tegen homoseksuelen en lesbiënnes die voor het leger werken of werkten.

Dat heeft een federale rechter in de staat Californië dinsdag bepaald. De betreffende magistraat, Virginia Phillips, oordeelde vorige maand al dat homoseksuelen en lesbiënnes in het Amerikaanse leger openlijk moeten kunnen uitkomen voor hun seksuele geaardheid.

De huidige 'don't ask, don't tell'-praktijk, waarbij militairen die op dezelfde sekse vallen dat geheim moeten houden, vormt volgens Phillips een schending van de grondwet van de Verenigde Staten.

Barack Obama

De uitspraak van dinsdag volgt op uitlatingen vanuit de regering van president Barack Obama, die niet overhaast wil handelen op dit in de VS uiterst omstreden onderwerp. Phillips stelt in haar uitspraak dat militairen die geschorst zijn wegens hun seksuele geaardheid, direct weer aan de slag moeten kunnen, zonder verdere sancties.

Het Huis van Afgevaardigden stemde in mei voor het afschaffen van 'don't ask, don't tell', dat in 1993 werd ingevoerd ten tijde van het presidentschap van Bill Clinton, net als Obama een Democraat.

Beperkingen

Vorige maand strandde een voorstel voor het opheffen van de beperkingen voor homoseksuelen en lesbiënnes in het leger in de Senaat. Met name binnen de oppositionele Republikeinse partij bestaat fel verzet tegen het plan, dat overigens wel wordt gesteund door een grote meerderheid van de Amerikaanse bevolking.

Rechter Phillips deed haar uitspraken in een procedure die was aangespannen door een belangenorganisatie die 19.000 homoseksuele militairen en oud-militairen vertegenwoordigt. Sinds 1993 zijn meer dan 13.500 mensen ontslagen uit het Amerikaanse leger vanwege hun seksuele geaardheid.