Duitsland en India in Veiligheidsraad

NEW YORK - Duitsland, India, Zuid-Afrika, Colombia en Portugal zijn dinsdag in de vijftien leden tellende Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gekozen. Het is de vijfde keer dat Duitsland zitting neemt in de Veiligheidsraad, aldus Duitse media.

De landen zijn in 2011 en 2012 lid van de raad. Elk jaar worden vijf niet-permanente leden gekozen. De kandidaten worden per regio gekozen.

Er zijn vijf permanente leden met vetorecht: Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië. Het is een van de belangrijkste instituten van de VN en gaat onder meer over vrede en veiligheid.

Lobby

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle was in New York om te lobbyen voor zijn land. Duitsland pleit al langer voor hervorming van de VN en wil daar meer invloed op uitoefenen. Berlijn is een van de belangrijkste financiers van de volkerenorganisatie.

Al langer klinken er geluiden om het aantal permanente leden uit te breiden. Onder meer Brazilië, India, Duitsland en Japan menen recht te hebben op zo'n zetel, maar de huidige vijf permanente leden hebben een dergelijke uitbreiding tot dusver steeds tegengehouden.

Lees meer over:
Tip de redactie