COPIAPO - De 33 mijnwerkers die sinds 5 augustus gevangen zitten in een ingestorte mijn in het noorden van Chili, kunnen de uren aftellen naar hun bevrijding.

Bekijk alle video's over de mijnwerkers

Reddingswerkers beginnen dinsdag naar verwachting om 23.00 uur Nederlandse tijd met het omhoog takelen van de kompels door een boorschacht. Als er geen problemen optreden, kan de laatste arbeider anderhalve dag later gered zijn.

Heldenontvangst

Het staat nu al vast dat de kompels een heldenontvangst te wachten staat. Partners, minnaressen, kinderen, andere familieleden, vrienden, reddingswerkers en meer dan 1700 journalisten uit binnen- en buitenland wachten het resultaat van de reddingsoperatie in spanning af in 'Kamp Hoop', dat is ingericht boven de ingestorte mijnschacht in de buurt van de stad Copiapo.

Nieuwszenders als CNN en BBC zullen rechtstreeks verslag doen van de bevrijdingsactie.

Bezorgd

''Op dit moment ben ik kalm, maar ook erg bezorgd'', aldus Jessica Salgado, wiens echtgenoot Alex een van de mijnwerkers is die wacht op de reddingscapsule Phoenix. ''Het eerste dat ik ga doen is hem heel stevig knuffelen, hem zeggen hoeveel ik van hem houd en hoe erg ik hem heb gemist.''

De Chileense president Sebastian Pinera heeft al aangekondigd dat hij aanwezig zal zijn bij de reddingsoperatie. Hij krijgt daarbij gezelschap van Evo Morales, de president van buurland Bolivia. Onder de 33 mijnwerkers die op een diepte van ruim 620 meter onder het aardoppervlak gevangen zitten, bevinden zich 32 Chilenen en een Boliviaan.

Spirituele betekenis

Veel betrokkenen geven een spirituele betekenis aan de aanstaande redding van de mijnwerkers. ''We zijn eigenlijk met zijn 34-en'', aldus Jimmy Sanchez, met 19 jaar de jongste mijnwerker die op het punt staat gered te worden, in een brief die dinsdag naar boven werd gebracht.

''Want God heeft ons nooit in de steek gelaten hier beneden''.

De autoriteiten en de ingenieurs die betrokken zijn bij de reddingsoperatie bekijken de situatie zakelijker. Zondag en maandag werd de wand van de boorschacht uitvoerig geïnspecteerd. Uiteindelijk werd het groene licht gegeven voor de actie.

Capsule

In eerste instantie zullen vier reddingswerkers naar beneden worden getakeld, die de mijnwerkers de laatste instructies zullen geven voor hun claustrofobische tocht naar boven. De Phoenix-capsule is voorzien van communicatieapparatuur, een camera en medische meetinstrumenten, waarmee de gezondheidstoestand van de passagiers in de gaten kan worden gehouden.

De kompels met de beste fysieke conditie worden als eerste naar boven getakeld. Later volgt een groep mijnwerkers met een minder goede gezondheidstoestand, gevolgd door een derde groep van arbeiders. De tocht naar boven zal naar verwachting circa vijftien minuten duren.

Zonnebrillen

Direct na aankomst bovengronds krijgen de mijnwerkers zonnebrillen, aangezien hun ogen na meer dan twee maanden onder de grond niet meer gewend zijn aan direct zonlicht. Na een kort samenzijn met enkele familieleden of vrienden zullen de kompels per helikopter worden overgebracht naar een ziekenhuis in Copiapo voor medisch onderzoek.

De NOS zendt woensdag de beelden van de redding van de Chileense mijnwerkers uit via  het digitale televisiekanaal Journaal24 en via de website.

Redding mijnwerkers Chili