PEKING - China blijft mokken over de Nobelprijs voor de Vrede die vorige week werd toegekend aan dissident Liu Xiaobo.

Het Nobelcomité toont een gebrek aan respect voor China, omdat de dissident ''een crimineel is die een celstraf uitzit’’, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking dinsdag.

Het rapport van het Nobelcomité riep China op tot politieke hervormingen, maar daar kan volgens Peking geen sprake van zijn. ''Als ze denken dat ze zo het systeem in China kunnen veranderen, begaan ze een grote vergissing’’, aldus de zegsman van Buitenlandse Zaken.

Sinds de bekendmaking dat Liu dit jaar de Nobelprijs krijgt, is China fel van leer getrokken tegen het buitenland. Staatsmedia noemen de prijs een machtsmiddel van het Westen om de opkomst van China te beteugelen.

Noorwegen

Vooral Noorwegen, waar het Nobelcomité is gevestigd, moet het ontgelden. China heeft de Noorse ambassadeur op het matje geroepen, een afspraak met een Noorse minister afgezegd en gewaarschuwd voor de gevolgen voor de betrekkingen tussen Peking en Oslo.

Het Nobelcomité prees Liu vrijdag voor zijn lange en geweldloze strijd voor mensenrechten in China. De hoogleraar literatuur is medeauteur van de petitie Charta 08. Daarin wordt gepleit voor hervormingen in China.

Eerder zat Liu een jaar in de gevangenis voor deelname aan de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in juni 1989. Ook bracht hij drie jaar door in een communistisch ‘heropvoedingskamp’.

Echtgenote

Liu Xiaobo heeft zijn echtgenote gevraagd om in december de onderscheiding in ontvangst te nemen in Noorwegen. Dat heeft de vrouw, Liu Xia, dinsdag gezegd.

Na de bekendmaking dat Liu Xiaobo dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede krijgt, werd zijn echtgenote onder huisarrest geplaatst.

Het is dan ook onduidelijk of Liu Xia toestemming krijgt China te verlaten. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben China opgeroepen Liu Xiaobo vrij te laten en alle beperkingen tegen Liu Xia op te heffen.