HANOI - De militaire ontwikkeling van China is niet bedoeld als bedreiging, ''maar om de veiligheid van het land te garanderen en de internationale en regionale vrede en stabiliteit te bevorderen''.

Dat zei de Chinese minister van Defensie, Liang Guanglie, dinsdag op de eerste regionale veiligheidstop voor Azië.

De militaire kracht van China staat hoog op de agenda van het veiligheidsoverleg van Asean, het forum van Zuidoost-Aziatische landen.

Bij het overleg zijn ook China, Japan, de Verenigde Staten, Australië, India, Nieuw-Zeeland, Rusland en Zuid-Korea aanwezig. De top wordt gehouden in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam.

Grensgeschillen

China breidt in snel tempo een militaire macht uit, met onder meer krachtige korte-afstandsraketten. De militaire macht lijkt van belang voor de vele grensgeschillen in Zuidoost-Azië.

Zowel Brunei, Filipijnen, Taiwan als Vietnam claimen delen van de grondstofrijke Zuid-Chinese Zee, die volgens China geheel tot haar gebied behoort. Recent voerden China en Japan nog een diplomatieke oorlog over een aantal eilanden.

Stabiliteit

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates stelde dat grensgeschillen ''een toenemende uitdaging vormen voor de stabiliteit in de regio''. Hij riep de Zuidoost-Aziatische landen op om hun grensgeschillen niet met geweld op te lossen.

Hij leek daarmee te doelen op China, maar vermeed om de naam van dat land te noemen. Gates bezoekt China maandag, voor het eerst in lange tijd.