'Hulpverlener mogelijk gedood door coalitie'

LONDEN - De in Afghanistan ontvoerde hulpverleenster Linda Norgrove, die vrijdag omkwam bij een poging haar te bevrijden, is mogelijk gedood door coalitietroepen. Dat heeft de Britse premier David Cameron maandag gezegd.

Volgens Cameron wijst onderzoek erop ''dat Linda kan zijn omgekomen door een granaat die het commando bij de aanval heeft afgevuurd’’. Eerder was verklaard dat de ontvoerders haar hadden omgebracht bij de bevrijdingspoging.

De commando’s die hadden getracht Norgrove te bevrijden, kwamen uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse generaal David Petraeus heeft daarom een onderzoek aangekondigd. Hij benadrukt echter dat de doodsoorzaak van Norgrove nog niet onomstotelijk is vastgesteld.

De 36-jarige Britse Norgrove was eind september, samen met drie lokale medewerkers van haar hulporganisatie, ontvoerd in de Oost-Afghaanse provincie Kunar.

Ze werkte voor de Amerikaanse organisatie DAI. Vanuit de stad Jalalabad leidde ze de Amerikaanse wederopbouwprojecten in het oosten van Afghanistan.

Dewagalvallei

Norgrove en de drie andere gijzelaars werden vastgehouden in de afgelegen en moeilijk toegankelijke Dewagalvallei.

Militanten, stamleiders en clans hebben het hier voor het zeggen. De drie andere gijzelaars waren vorige week ongedeerd vrijgelaten.

Lees meer over:
Tip de redactie