ATHENE – De agent die in 2008 in Athene een Griekse tiener doodschoot, waarna hevige rellen uitbraken, is maandag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechters bevonden hem schuldig aan dood door schuld.

Enkele tientallen jongeren gooiden op 6 december 2008 stenen en andere voorwerpen naar een politieauto. Dat gebeurde in de Atheense wijk Exarchia, die het Getto van Anarchisten wordt genoemd.

Agent Epaminondas Korkoneas stapte uit en begon te schieten. Hij raakte de 15-jarige Alexandros Grigoropoulus, die stierf aan zijn verwondingen.

Korkoneas zelf heeft zijn onschuld volgehouden. Uit de autopsie zou zijn gebleken dat het slachtoffer was geraakt door een afgeketst waarschuwingsschot.

Maar volgens getuigen had de agent gericht geschoten terwijl hij niet werd bedreigd. Een collega van Korkoneas werd wegens medeplichtigheid veroordeeld tot tien jaar cel.

Opvallend

De zaak is opvallend in Griekenland omdat de politie veel aanklachten te verduren krijgt voor brute optredens, maar daar zelden voor wordt gestraft. Volgens de familie van het slachtoffer was de jongen toevallig in de buurt bij een woordenwisseling tussen de twee agenten en een groep jongeren.

De advocaten van Korkoneas zeiden dat hij waarschuwingsschoten had gelost omdat de agenten bekogeld werden door de jongeren. De verdediging kwam echter in de problemen toen Korkoneas zijn bewering introk dat ze waren bekogeld met brandbommen.

Rellen

Na de dood van de tiener braken behalve in Athene ook rellen uit in Thessaloniki en op de eilanden Kreta en Corfu. In anderhalve week tijd gingen tientallen winkels, bankgebouwen en auto’s in vlammen op.

Extreem linkse groepen bedreigden Korkoneas met de dood. Daarom werd het proces verplaatst van Athene naar het noordelijker gelegen plaatsje Amfissa.