China en Japan bespreken rel

HANOI - De defensieministers van Japan en China hebben elkaar maandag in Vietnam gesproken om de diplomatieke ruzie tussen de twee Aziatische grootmachten op te lossen. Dat meldden Chinese staatsmedia.

De ministers spraken af een liaisonsysteem op te zetten om de diplomatieke communicatie tussen China en Japan in goede banen te leiden. De landen hebben ruzie over een grondstofrijke eilandengroep in de Oost-Chinese Zee.

De bewindslieden, Toshimi Kitazawa van Japan en Liang Guanglie van China, spraken elkaar voor het eerst sinds Peking de diplomatieke betrekkingen op het hoogste niveau verbrak. De ministers hebben het niet over de eilanden zelf gehad.

De bespreking ging vooraf aan een veiligheidstop van de ASEAN, het forum van Zuidoost-Aziatische landen waar ook China, Japan en de Verenigde Staten aanwezig zijn.

De premiers van China en Japan spraken vorige week in de wandelgangen van de EU-Azië-top in Brussel al af om de relaties tussen de landen te verbeteren en de banden aan te halen.

Gates

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, is het niet eens met de handelswijze van Japan en China. Hij ziet meer in een breder, internationaal overleg over de betwiste wateren en grondgebieden in de regio.

Volgens hem is het niet genoeg dat China conflicten bilateraal oplost, omdat meer landen belangen in de regio hebben.

Vissersschip

De ruzie tussen China en Japan begon ruim vier weken geleden toen Japan een Chinees vissersschip in de betwiste wateren aan de ketting legde en de bemanning in hechtenis nam. China hield daarna vier Japanners aan die zich in een militaire zone zouden hebben begeven.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie