Iraanse leider Ahmadinejad naar grens Israël

BEIROET - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad arriveert woensdag in Libanon voor een tweedaags bezoek, waarbij hij donderdag uitdagend de grens met Israël bekijkt. De Iraanse leider heeft eerder gezegd dat hij Israël graag van de kaart wil vegen.

De grensregio is grotendeels verwoest tijdens een oorlog in 2006 tussen de Libanese Hezbollahgroep en Israël. Het werd daarna herbouwd met hulp van geld uit de strengislamitische republiek Iran.

Leden van de prowesterse meerderheid in het Libanese parlement hebben het grensbezoek een provocatie genoemd. Ze vinden het een boodschap aan Israël dat de grenzen van Iran tot aan Libanon reiken. De Verenigde Staten en Israël hebben ook negatief gereageerd.

Springplank

''De vraag is of Ahmadinejad bij het bezoek Libanon steunt of dat hij het gebruikt als springplank voor zijn eigen belangen''', zei politicoloog Fadia Kiwan van de St. Joseph universiteit in Beiroet.

De Iraanse president is in weinig landen welkom, wegens zijn omstreden uitspraken en acties. Het Westen beschuldigt hem ervan stiekem een kernbom te bouwen. In Libanon kan hij echter rekenen op een warm welkom van de islamitische beweging Hezbollah. Ahmadinejad spreekt dan ook een grote bijeenkomst van Hezbollah toe.

Welkom

Tijdens een toespraak in het weekeinde heeft Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zijn volgelingen opgeroepen de Iraanse president massaal te verwelkomen. Hij ontkende geruchten dat Ahmadinejad van plan is een symbolische steen te gooien over de grens van Israël.

''Als president Ahmadinejad mijn mening vraagt zou ik hem zeggen: Een steen? Je bent toch in staat om wel meer te gooien dan een steen!'', zei Nasrallah.

Tijdens het bezoek tekenen Iran en Libanon enkele akkoorden over energie en water.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie