WASHINGTON - De Afghaanse president Hamid Karzai heeft in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN bevestigd dat er gesprekken plaatshebben met de extremistische Taliban. Hij spreekt van "onofficiële, persoonlijke contacten die al een tijdje gaande zijn".

Afgelopen week meldde The Washington Post dat de Afghaanse overheid en de Taliban in het geheim gesprekken waren begonnen over het beëindigen van de slepende oorlog.

Karzai probeert de Taliban al tijden aan de onderhandelingstafel te krijgen, maar de rebellen hebben steeds laten weten alleen te willen praten na vertrek van de buitenlandse troepen.

De gesprekken met de Taliban zijn nog in een inleidende fase, maar moeten vastere vormen aan gaan nemen. "Nu de vredesraad is opgericht, zullen deze gesprekken doorgaan, op een officiële en zorgvuldige wijze", aldus Karzai, in het interview dat maandag zal worden uitgezonden.

Nieuw instituut

De Hoge Raad voor de Vrede is een nieuw instituut, dat zich moet richten op onderhandelingen met de opstandelingen. De raad telt 68 leden, allen uitgekozen door Karzai, onder wie krijgsheren, voormalige opstandelingenleiders en islamitische geestelijken.

Tijdens een nationale conferentie in juni werd besloten het orgaan op te richten. Enkele dagen geleden zijn de leden officieel aan het werk gegaan.

Volgens Karzai zijn er tot nog toe "geen officiële contacten met een bekende entiteit die rapporteert aan de Taliban en die daarna weer aan ons rapporteert. Dat is nog niet gebeurd, maar we hopen dat dit wel snel kan aanvangen". Vermoedelijk spreken de afgevaardigden van de Taliban namens een belangrijke organisatie van de beweging in Pakistan, de Quetta Shura, en namens Talibanleider Mohammad Omar.

Niet gecharmeerd

De Amerikaanse overheid was lang niet gecharmeerd van onderhandelen met de Taliban, omdat dit een extremistische beweging is. Maar nu de oorlog zich voort blijft slepen en Washington zo snel mogelijk tot een goed einde van de strijd wil komen, is het standpunt veranderd. De Amerikaanse generaal David Petraeus liet eerder weten Karzai te steunen in zijn poging tot verzoening met de Taliban.

De extremistische Taliban oefenden van midden jaren negentig tot negen jaar geleden een schrikbewind uit dat door toedoen van Amerikaanse troepen ten val kwam. De Taliban bestrijden nu de pro-westerse Karzai die veel buitenlandse steun geniet.