KIEL - De brand op de veerboot Lisco Gloria in de Oostzee is zondag hoogstwaarschijnlijk geblust. Dat heeft een woordvoerder van de Deense maritieme reddingsdienst SOK laten weten.

Het vuur heeft ruim dertig uur gewoed.

De zegsman van de reddingsdienst stelde dat de situatie onder controle is en dat er geen vlammen meer te zien zijn. Hij zei dat het vuur vanzelf is uitgegaan.

De brandweer beperkte zich tot het nathouden van de buitenhuid van het schip. De brandweer vreesde dat de Lisco Gloria zou kapseizen als er nog meer bluswater werd ingepompt.

Poolshoogte

Als de temperatuur op het schip is afgenomen, willen brandweerlieden en andere reddingswerkers poolshoogte gaan nemen. Vermoedelijk is dat zondag later op de dag.

Het vuur op de Lisco Gloria brak in de nacht van vrijdag op zaterdag uit na een explosie. Alle 249 opvarenden zijn gered. In totaal moesten 28 mensen in het Duitse Kiel worden behandeld omdat ze te veel rook hadden ingeademd.

Vrachtwagen

De autoriteiten vermoeden dat een technisch defect bij een vrachtwagen op het schip de explosie heeft veroorzaakt. Een aanslag wordt vrijwel uitgesloten.

Het schip was vrijdagavond laat vertrokken uit het Duitse Kiel. Het was op weg naar Klaipeda in Litouwen. Na de explosie brak een hevige brand uit. Kort daarna werden drie mensen met helikopters overgebracht naar het ziekenhuis.

Russen

De andere passagiers, vooral Russen, Denen, inwoners van Baltische staten en 32 bemanningsleden wisten in reddingsboten te ontkomen. Ze werden door andere schepen opgepikt.

Aan boord van de veerboot is 200 ton dieselolie. Reddingswerkers stelden zondag dat er geen olie is gelekt.

Veerboot in brand in Oostzee