LONDEN - De Britse premier David Cameron heeft de Britten zondag op het hart gedrukt de overheidsbezuinigingen in perspectief te plaatsen. Veel bedrijven moesten veel rigoureuzer ingrijpen dan de overheid.

Dat zei Cameron tijdens de opening van het jaarlijkse partijcongres van de Conservatieven, meldden Britse media.

De insteek deze zondag was positief denken. Cameron illustreerde dat door te stellen dat Groot-Brittannië een geweldige toekomst tegemoet gaat, zodra de van Labour geërfde financiële situatie uitgezocht is.

Zo stelde hij dat de bezuinigingen, soms oplopend tot 40 procent, misschien niet zo pijnlijk zijn als men denkt. De hervorming van het uitkeringsstelsel is volgens Cameron ''verfrissend radicaal''. Uiteindelijk komt het erop neer dat mensen altijd beter af zijn als ze werken, aldus de positieve premier.

De hervorming van het stelsel van sociale zekerheid is een van de belangrijkste plannen om het Britse begrotingstekort te verminderen.

Kinderbijslag

De voorgestelde bezuinigingsmaatregelen zijn de verstrekkendste in zestig jaar tijd, aldus Cameron. Hij weigerde te bevestigen of te ontkennen of de kinderbijslag verdwijnt.

''We moeten ons enerzijds afvragen of sommige onderdelen van uitkeringen nog wel te betalen zijn. Anderzijds moeten we ook eens kijken naar problemen met afhankelijkheid, want we hebben mensen in armoede gestort door de hoogte van hun uitkeringen'', zei de premier.

Enkelvoudig systeem

Londen wil in tien jaar tijd toe naar een enkelvoudig uitkeringssysteem, dat minder fouten, fraude en verspilling veroorzaakt en de overheid uiteindelijk flink geld bespaart.

Cameron kondigde ook nieuwe maatregelen aan voor onderzoek naar kanker, die duizenden levens per jaar moeten sparen. Hij benadrukte dat hij de nationale gezondheidsdienst niet in stand wil houden maar verbeteren.

Andere bezuinigingen om de schatkist te vullen treffen Defensie. De troepen in Afghanistan zullen daar volgens de premier echter niet onder lijden.