WASHINGTON - Amerikaanse reizigers moeten alert zijn als ze naar Europa gaan. De Verenigde Staten overwegen dit advies zondag uit te vaardigen, meldde zaterdag een Amerikaanse functionaris die anoniem wilde blijven.

Amerikanen zal dan worden aangeraden grote menigtes te mijden, berichtten Amerikaanse media.

Aanleiding is het feit dat westerse inlichtingendiensten afgelopen week naar buiten brachten een al-Qaedacomplot te hebben ontrafeld. Het terreurnetwerk zou aanslagen hebben willen plegen op steden in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS op dezelfde manier als in Mumbai.

In die Indiase stad schoten in 2008 zwaarbewapende moslimextremisten 160 mensen dood. Bij het huidige complot zouden ook teams van gewapende mannen naar drukke plaatsen worden gestuurd om zo veel mogelijk burgers dood te schieten.

Lager

Een zogeheten 'travel alert' is een stapje lager dan een reiswaarschuwing. 'Travel alerts' worden gebruikelijk gegeven bij specifieke korte gebeurtenissen, zo staat op de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij een 'travel alert' raden de autoriteiten een bezoek aan de bestemming niet af.

Volgens functionarissen is het complot nog niet geheel ontrafeld, maar zijn aanslagen niet direct op handen. Er zouden nog geen arrestaties zijn verricht, maar meerdere individuen worden in de gaten gehouden. Onder hen zijn Britse burgers van Pakistaanse komaf en Duitsers van Afghaanse origine.

Bedreiging

Volgens CIA-veteraan Arturo Munoz zijn deze jonge mannen met westerse paspoorten lastig op te sporen en vormen ze een grote bedreiging. Militanten met westerse paspoorten die geen strafblad hebben, kunnen vrij rondreizen en trekken niet de aandacht van de autoriteiten. Ook kennen ze de doelwitten goed.

Inlichtingendiensten zouden op de hoogte zijn gesteld van het complot tijdens ondervraging van Ahmed Siddiqui, een Duitser van Afghaanse komaf. Hij werd in juli opgepakt. Volgens hem zijn sommige moslimterroristen mogelijk al in Europa.

Bin Laden

Eerder zeiden Amerikaanse functionarissen dat al-Qaedaleider Osama bin Laden zelf bij de plannen betrokken is. Recente aanvallen met Amerikaanse onbemande vliegtuigjes in Pakistan zouden zijn gericht tegen al-Qaedastrijders die achter de plannen zitten.