KINSHASA - De Democratische Republiek Congo heeft internationale hulp nodig om de schuldigen te berechten van de gruweldaden die de Verenigde Naties (VN) in een vrijdag uitgebracht rapport beschrijven.

Dit heeft de Congolese minister van Justitie, Luzolo Bambi, zaterdag gezegd tijdens een persconferentie in Kinshasa.

Hij noemde het 'schandalig' dat de internationale gemeenschap het land na een jarenlange burgeroorlog niet méér heeft geholpen zijn justitie weer op te bouwen.

De VN schrijven in hun rapport dat er tussen 1993 en 2003 in het oosten van Congo mogelijk genocide is gepleegd door Rwandese troepen en door Congolese rebellen.

Bambi wil in oorlogsmisdaden gespecialiseerde kamers inrichten binnen de Congolese justitie en daar ook buitenlandse rechters bij betrekken, zoals eerder gebeurde in Bosnië en Cambodja.

Oorlogsmisdaden

Bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag worden reeds drie Congolezen berecht wegens oorlogsmisdaden als massamoord en het ronselen en inzetten van kindsoldaten.

Het hof is echter alleen bevoegd voor de laatste maanden van de door de VN onderzochte periode van tien jaar. Het ICC is er sinds 1 juli 2002 en mag alleen verdachten van misdaden berechten die na zijn oprichting zijn gepleegd.

Dat is vastgelegd in het Statuut van Rome, het ICC-oprichtingsverdrag.