AMSTERDAM - Palestijnse politici hebben zaterdag hun steun gegeven aan het verzoek van president Mahmoud Abbas om de vredesgesprekken te verbinden aan de Israëlische bouwstop.

De verklaring kwam na een gesprekken tussen de PLO en de Fatah-beweging van Abbas. Het is een nieuwe tegenslag in de pogingen de onderhandelingen te redden.

"De Palestijnse positie is duidelijk", zei een naaste medewerker van Abbas. "Er zullen geen onderhandelingen plaatsvinden zolang de bouwactiviteiten doorgaan."

Dit hoeft echter nog niet het laatste woord van de Palestijnen te zijn. De definitieve beslissing wordt volgend weekeinde op een top van de Arabische Liga in Libië verwacht.

Dat geeft de Amerikaanse speciale afgezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, een paar dagen extra om tot een compromis te komen. De kans dat dat slaagt is echter niet erg groot.

Afbreken

Mohammed Dahlan, een van de leiders van de Fatah, zei dat de Palestijnen zich nu zullen voorbereiden op het mogelijke afbreken van de vredesgesprekken.

PLO en Fatah hebben een commissie gevormd om de mogelijkheid te onderzoeken om de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te vragen unilateraal een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem uit te roepen.

De commissie zal volgens Dahlan tevens de mogelijkheid bespreken om zich te verzoenen met de islamitische militante beweging Hamas, de belangrijkste rivaal van Abbas.

Geen zin

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is onvermurwbaar als het gaat om verlenging van de bouwstop, ondanks aandringen van de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Abbas zei dat het geen zin heeft om de onderhandelingen voort te zetten als de Israëlische nederzettingen steeds meer gebied innemen dat de Palestijnen voor hun eigen staat willen.