BREMEN/BERLIJN - In Duitsland is zaterdag de viering begonnen van twintig jaar eenheid. Op 3 oktober 1990 zijn de deelstaten van Oost-Duitsland toegetreden tot de West-Duitse Bondsrepubliek.

De centrale viering is in de kleine deelstaat Bremen omdat die momenteel voorzitter is van de Bondsraad, het hogerhuis van het Duitse parlement.

Deelstaatpremier Jens Böhrnsen (SPD) herinnerde in zijn toespraak aan de prestaties van de burgerrechtenbeweging in de communistische DDR: ''Wij herinneren ons vandaag dat het moedige burgers zijn geweest die voor zichzelf de vrijheid hebben bevochten.''

Er worden dit weekend honderdduizenden mensen verwacht in de hanzestad om de eenheid te vieren.

Nena

Zangeres Nena (50) bracht zaterdagavond tijdens een concert voor een enthousiaste menigte bekende liederen als Nur Geträumt en Irgendwie Irgendwo Irgendwann ten gehore. Bij 99 Luchtballons stegen talrijke lichtgekleurde ballons op richting de hemel boven Bremen.

Naast de feestvierders waren er zaterdagmiddag ook duizenden linkse demonstranten die in het centrum van Bremen betoogden met leuzen als ''Tegen staat en kapitaal'' en ''Patriottisme werkt op de zenuwen''.

Politiemacht

Zij werden door een sterke politiemacht in de gaten gehouden. Toch werd er vuurwerk gegooid en werden er vernielingen aangericht.

In Berlijn stonden parlement en regering stil bij de hereniging van de stad na de val van de Berlijnse Muur.

Demonstraties Duitsland