ROME - Tienduizenden mensen hebben zaterdag in Rome het ontslag van premier Silvio Berlusconi geëist. Vanuit heel Italië kwamen bussen vol betogers naar de bijeenkomst.

Ook twee veerboten vanuit Sardinië brachten demonstranten naar het vasteland voor de protestbijeenkomst, die het motto 'Ontsla hem' heeft.

De betogers roepen ook op voor een wet die belangenverstrengeling verbiedt om zo een einde te maken aan het domineren van de nieuwskanalen door Berlusconi's mediabedrijven. Ze eisen ook een nieuwe kieswet en vervroegde verkiezingen.

Berlusconi overleefde eerder deze week een motie van wantrouwen. In juli stapten meer dan dertig parlementariërs uit de fractie van Berlusconi's regeringspartij PDL.

De dissidenten, onder wie Kamervoorzitter Gianfranco Fini, vormden de partij FLI. Zij rebelleren sindsdien tegen de premier.

No Berlusconi Day

Het is de tweede No Berlusconi Day, die is georganiseerd door een handjevol webloggers. In december wisten ze bijna een half miljoen mensen op de been te brengen om tegen de premier te betogen.

De bloggers presenteren zich als een apolitieke beweging, die echter breed gesteund wordt door links politiek Italië en de vakbonden. De groep heeft geen leider en noemt zich de Paarse Mensen, omdat die kleur aan geen enkele politieke partij herinnert en ludiek zou zijn.

Protest Berlusconi