WASHINGTON - Het Amerikaanse leger voorziet de inlichtingendienst CIA van onbemande vliegtuigjes, zogeheten drones, om meer luchtaanvallen op militanten in Pakistan te kunnen uitvoeren.

Dat berichtte de krant Wall Street Journal zaterdag op basis van informatie van anonieme Amerikaanse overheidsfunctionarissen.

In september is het aantal aanvallen met drones opgevoerd tot 21, waardoor 120 doden vielen. Dat is het hoogste aantal sinds de aanvallen met de vliegtuigjes in augustus 2008 begonnen.

Washington zou het Pakistaanse leger te laks vinden, waardoor is besloten zelf meer aanvallen op militanten in Pakistan uit te voeren.

Drones

In totaal zijn sinds augustus 2008 ongeveer 140 aanvallen met drones in Pakistan uitgevoerd, waardoor circa 1140 mensen omkwamen.

Zaterdag zouden bij twee aanvallen met de onbemande vliegtuigjes veertien radicale moslims zijn gedood. Door de acties groeien de anti-Amerikaanse sentimenten in Pakistan.

Afghanistan

De VS stellen dat succes in de oorlog in Afghanistan voor een groot deel afhangt van het aanpakken van broeinesten van militanten in het buurland. Daar worden aanvallen op NAVO-troepen beraamd en voorbereid.

De meeste aanvallen zijn gericht op het Haqqaninetwerk, een van de grootste vijanden van de VS in Afghanistan.

Het netwerk wordt geleid door de familie Haqqani, die in de strijd tegen de toenmalige Sovjet-Unie gesteund werd door onder meer de CIA en de Pakistaanse geheime dienst ISI.

Ook het hoofdkwartier van al-Qaeda zou in de stamgebieden van Pakistan gevestigd zijn.