SANTIAGO - Ruim twintig Mapuche-indianen in Chili hebben vrijdag een einde gemaakt aan hun wekenlange hongerstaking, nadat de regering in Santiago de beschuldigingen van terrorisme tegen hen had ingetrokken.

Dat heeft aartsbisschop Ricardo Ezzati van Concepción in het zuiden van het Latijns-Amerikaanse land gezegd. Hij heeft tussen de indianen en de regering bemiddeld.

De 23 indianen die de actie staken, zitten vast in de Angolgevangenis in het zuiden van Chili. Elf andere hongerstakers zijn over het besluit van hun medeactievoerders geïnformeerd, maar hebben nog niet gezegd of ook zij weer gaan eten. De eerste indianen begonnen op 12 juli met hun actie.

Veel actievoerders werden aangehouden tijdens een campagne waarin zij in de regio Araucania land opeisten dat zij als het eigendom van de Mapuches beschouwen.

Particulieren

Zij hadden grond van particulieren bezet, landbouwmachines in brand gestoken en met de politie gevochten. Zij gingen in hongerstaking, omdat de regering naar hun mening de antiterrorismewetten ten onrechte tegen hen gebruikte. De Chileense volksvertegenwoordiging ging donderdag akkoord met een wijziging van die wetten, die dateren uit de tijd van de militaire dictatuur (1973-1990).

De Mapuches zijn met ongeveer 650.000 mensen de grootste indianenstam in Chili, waar circa zeventien miljoen mensen wonen. Zij verloren het land in de negentiende eeuw. President Sebastian Piñera kondigde in september aan dat de regering zo'n 3 miljard euro zal uittrekken voor de bouw van scholen en ziekenhuizen en het bevorderen van de werkgelegenheid in Araucania.