QUITO - Drie kolonels van de politie in Ecuador zijn vrijdag de eersten die zijn opgepakt na de crisis van donderdag. Toen betoogde de politie massaal tegen bezuinigingsplannen van president Rafael Correa.

Ook heeft de regering van Ecuador de gehele top van de landelijke politie veranderd, nadat leden van de leiding zich tegen de president hadden gekeerd. Zes generaals moesten vertrekken. Vier andere generaals hebben hun plaats ingenomen.

Correa heeft de rebellerende politie ervan beschuldigd dat ze hem probeerde te doden, toen hij werd vastgehouden in een ziekenhuis in de hoofdstad Quito.

Demonstrerende agenten hadden het ziekenhuis omsingeld. Correa zat bijna twaalf uur lang binnen. De president werd donderdagavond bevrijd door militairen en politieagenten die loyaal zijn aan de regering.

Burgeroorlog

Volgens Correa wilden de betogers het land in een burgeroorlog storten, zo zei hij tijdens een bijeenkomst van vertegenwoordigers van de Zuid-Amerikaanse Unasur-landen. Die waren naar Quito gekomen om hun steun uit te spreken aan het staatshoofd.

Correa noemde de betogers criminelen en ontwrichtende elementen. Volgens hem wilden enkele demonstranten zijn knie verbrijzelen. Enkele rebellerende agenten zouden hem naar een gebied hebben willen brengen buiten Quito waar geregeld kadavers opduiken.

Vijf kogelgaten

Correa voegde eraan toe dat de auto waarin hij uit het ziekenhuis werd gereden vijf kogelgaten bevatte, wat volgens hem aantoont dat zijn tegenstanders hem wilden vermoorden.

Correa betitelde het protest nogmaals als een politieke samenzwering en de bezuinigingen als een excuus om chaos te creëren.

Tijdens de rellen tussen betogende agenten en aanhangers van Correa vielen volgens de laatste cijfers van het ministerie van Volksgezondheid acht doden en raakten ongeveer 275 mensen gewond.