ROME - In Italië is een rel ontstaan om een anti-Joodse grap van Silvio Berlusconi. De premier werd gefilmd toen hij woensdag op straat voor zijn huis in Rome met jongeren stond te praten.

Het filmpje heeft inmiddels zijn weg naar internet gevonden.

Berlusconi vertelde toen het verhaal van een Jood die aan een andere Jood vertelt dat hij tijdens de Holocaust een Joodse onderduiker opnam en verborg in zijn kelder. Die moest daarvoor wel 3000 euro per dag betalen.

De pointe van Berlusconi's grap is dat de onderduiker nog steeds in de kelder zit: ''Denk je dat we hem moeten zeggen dat Hitler dood is en dat de oorlog voorbij is?''

Stereotypes

Volgens Joodse verenigingen in Italië bevat de grap ''de ergste antisemitische stereotypes''. Volgens een zegsman ''is het op basis van deze vooroordelen dat eeuwenlang de ergste discriminatie, vervolging en geweld werden goedgepraat''.

Volgens de centrumlinkse oppositie moet Italië zich schamen voor zijn premier. Berlusconi's misplaatste grap is ''het bewijs van de absolute neergang van de beschaving waarin deze man ons land heeft gestort'', aldus de oud-communist Walter Veltroni, die als kandidaat-premier van centrumlinks in 2008 de verkiezingen verloor van Berlusconi.

Berlusconi

Berlusconi zelf kan het kwaad van de volgens hem ''in beslotenheid'' vertelde grap niet inzien. ''Als er al sprake is van slechte smaak en verantwoordelijkheid, liggen die bij degen die hem gepubliceerd hebben'', aldus de premier.