AMSTERDAM - De leider van het islamitische terreurnetwerk Al-Qaida, Osama bin Laden, heeft in een nieuwe audioboodschap opgeroepen tot de oprichting van een kapitaalkrachtige organisatie die bij natuurrampen hulp moet bieden aan getroffen moslims.

Tegen de achtergrond van de watersnoodramp in Pakistan verwijt hij de regeringen van islamitische landen meer geld uit te geven aan hun legers, dan voor hulp aan slachtoffers van natuurgeweld.

Islamitische zakenmensen zouden volgens Bin Laden geld moeten steken in de ontwikkeling van braakliggende landbouwgrond in bijvoorbeeld Sudan, waar de Al-Qaidaleider in de jaren negentig verbleef.

Geen bevestiging

De geluidsopname verscheen volgens de Amerikaanse SITE Intelligence Group op verschillende extremistische websites. De authenticiteit kon niet bevestigd worden, maar de stem klonk hetzelfde als die in eerdere boodschappen die aan Bin Laden zijn toegeschreven.

Het is al de derde boodschap van een Al-Qaidaleider binnen enkele weken. Afgelopen week riep een woordvoerder van het terreurnetwerk, Adam Gadahn, Pakistaanse moslims op zich aan te sluiten bij de strijd van militante islamisten tegen de regeringen in hun landen.

'Traag en halfhartig'

De reactie van de Pakistaanse regering op de watersnoodramp was 'traag en halfhartig' en gaf aan dat zij weinig om haar burgers geeft, zei hij.

Eerder riep de nummer twee van Al-Qaida, de Egyptenaar Ayman al-Zawahri, de Pakistanen op in opstand te komen tegen het 'falen' van de autoriteiten om slachtoffers van de overstromingen te helpen.