LONDEN - Oud-president Pervez Musharraf heeft vrijdag in Londen een plan om terug te keren in de Pakistaanse politiek onthuld. De 67-jarige oud-generaal wil aan de Pakistaanse verkiezingen van 2013 meedoen met zijn nieuwe partij Heel Pakistan Moslim Liga.

Musharraf zegt met zijn terugkeer te willen voorkomen dat Pakistan uiteenvalt. Hij waarschuwde dat de huidige president Asif Ali Zardari het risico loopt dat hij wordt afgezet.

Zardari ligt onder vuur vanwege zijn falende aanpak van islamitische militanten, de afbrokkelende economie en de grote overstromingen van afgelopen juli.

Leger

Musharraf noemt de regering van Pakistan machteloos door ''corruptie en nepotisme''. Om Pakistan te stabiliseren ziet Musharraf opnieuw een rol voor het leger weggelegd. Die rol moet volgens hem ook in de grondwet worden vastgelegd.

Pakistan heeft sinds het onafhankelijk werd van Groot-Brittannië grotendeels onder militair bestuur gestaan.

Niet bang

Musharraf gaf geen inschatting van zijn kansen bij de verkiezingen, maar zei niet bang te zijn voor een terugkeer.

Tijdens zijn presidentschap overleefde hij twee pogingen van militante islamisten om hem uit de weg te ruimen. Musharraf was een bondgenoot van de Verenigde Staten in de oorlog tegen het terrorisme. Op de mogelijkheid dat hem een aanklacht voor hoogverraad wacht bij terugkomst reageerde de oud-president laconiek.

Staatsgreep

Musharraf, oud-generaal en voormalig opperbevelhebber van het Pakistaanse leger, kwam in 1999 aan de macht door een staatsgreep. Twee jaar later werd hij beëdigd als president van Pakistan. Hij bekleedde het hoogste ambt tot augustus 2008, toen hij aftrad na zware druk vanuit het parlement en een dreigende afzetting.

Op dat moment was de populariteit van Musharraf gedaald tot een dieptepunt, wegens wanbeleid, corruptieschandalen en schending van de grondwet. Musharraf vertrok na zijn afscheid naar Londen, waar hij nu nog woont.