BERLIJN - Welgeteld 92 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog betaalt Duitsland zijn laatste oorlogsschulden aan de geallieerden.

De laatste overboeking is een achterstallige rentebetaling over de jaren 1945 tot 1952. In 1990 was afgesproken dat Duitsland nog twintig jaar de tijd kreeg voor de betaling. Eind juni stond nog een schuld van 75 miljoen euro in de boeken.

De geallieerden verplichtten Duitsland in 1919 tot grote herstelbetalingen wegens de schade van de Eerste Wereldoorlog. De geallieerden hielden Duitsland geheel verantwoordelijk voor die oorlog.

De betalingen werden flink gespreid over de tijd om de Duitse economie niet erg te belasten. Tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog betaalde Duitsland even helemaal niet meer aan de geallieerden.

Dag van de Eenheid

De laatste betaling heeft toepasselijk plaats op de nationale Dag van de Eenheid. Zondag viert het land dat West- en Oost-Duitsland precies twintig jaar geleden formeel samengingen.

De historische betaling zal zonder enige poespas plaatsvinden. Geen ontvangst, geen tv-ploegen uit binnen- en buitenland of flitslichten van camera's: ''Überhaupt is niets gepland.

Het is voor ons geen onderwerp'', aldus een medewerker van het Bundesamt für zentrale Dienste und offene Vermögensfragen (BADV), dat de betaling verzorgt vanuit een kantoor in Berlijn-Weissensee.

De Duitse schuld uit de Tweede Wereldoorlog is al sinds 1988 afgelost.