AMSTERDAM - Zweden heeft de terreurdreiging verhoogd vanwege een 'toegenomen kans op terroristische aanslagen tegen Zweden'. Dat heeft de Zweedse veiligheidsdienst bekendgemaakt.

Het dreigingsniveau is verhoogd van twee naar drie op een schaal van vijf. De dienst is echter niet van mening dat Zweden 'direct bedreigd' wordt.

Uit de evaluatie, gebaseerd op informatie van verschillende veiligheidsdepartementen, bleek vrijdag dat er 'een verandering van activiteiten in bepaalde milieus in Zweden heeft plaatsgevonden, waarvan men vermoedt dat die ten doel hebben het land aan te vallen'.

Deskundige

Volgens Magnus Norell, een terrorismedeskundige, is het verhoogde niveau gebaseerd op toegenomen activiteiten binnen een beperkt aantal groepen die door de veiligheidsdiensten in de gaten worden gehouden.

"Ik vermoed dat dit betekent dat er meer bijeenkomsten en planningsactiviteiten plaatsvinden binnen deze groepen", zegt Norell. "Maar dat is absoluut niet hetzelfde als zeggen dat er concrete plannen zouden zijn om een aanslag te plegen."

Eerder deze week meldden Europese veiligheidsdiensten dat er een reële kans op aanslagen is in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Zowel Europese als Amerikaanse diensten zeiden dat het complot nog in een beginstadium was en niet serieus genoeg om de dreigingsniveaus te verhogen.