QUITO - De internationale luchthaven in de onrustige hoofdstad van Ecuador, Quito, is weer open. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN donderdag (lokale tijd).

Het vliegveld was bezet door het leger, maar de militairen hebben zich teruggetrokken. In Ecuador heerst de noodtoestand door een massale politiebetoging tegen president Rafael Correa.

Een vliegtuig van de KLM is vanuit Quito onderweg naar Nederland. Het toestel kon alsnog vertrekken nadat de militairen de bezetting hadden opgeheven. De KLM verwacht dat het toestel in de loop van vrijdagmiddag aankomt in Amsterdam.

"De vlucht kon afgelopen nacht vol vertrekken met alle passagiers aan boord", aldus een KLM woordvoerster. Op het vliegveld van Quito stonden meerdere toestellen donderdag tijdelijk aan de grond.

Binnen blijven

De ambassade in Ecuador heeft Nederlanders in het land gemaild met het advies binnen te blijven en waardevolle spullen op te bergen.

Bestormd

Militairen in Ecuador hebben donderdag het ziekenhuis in de hoofdstad Quito bestormd om president Correa te redden. Correa zat bijna twaalf uur vast in het ziekenhuis, doordat betogende agenten hem niet lieten vertrekken.

Correa heeft het ziekenhuis verlaten en is veilig aangekomen in het presidentiële paleis. Op het balkon heeft hij de massaal toegestroomde bevolking toegesproken, zo was te zien op rechtstreekse beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Steun

De menigte juichte en velen droegen de Ecuadoraanse vlag. Correa heeft alle presidenten van Latijns-Amerika bedankt voor hun steun. Ook bedankt hij de menigte voor hun ''immense steun''. Volgens het staatshoofd is er een agent omgekomen bij de reddingsactie.

Vijf militairen raakten gewond. Correa hield een vlammend betoog waarin hij zei dat er ''volledig onnodig bloed is vergoten''. Hij riep de duizenden mensen op het Plein van de Onafhankelijkheid op een minuut stilte te bewaren voor de slachtoffers.

Staatsgreep

Correa heeft de politie van verraad en onverantwoordelijk gedrag beschuldigd, en sprak van een poging tot een staatsgreep. Hij noemde het feit dat hij het ziekenhuis niet mocht verlaten een gijzelingssituatie. Ook verklaarde hij dat er geen sprake zal zijn van een generaal pardon ten opzichte van de rebellerende agenten.

De politiemensen zijn verbolgen over drastische hervormingen die afbreuk doen aan inkomens en privileges van ambtenaren. Het leidde donderdag in heel het land tot chaotische en op veel plaatsen ook gewelddadige taferelen.

Aftreden

De commandant van de politie van Ecuador, Freddy Martínez, is afgetreden. Martínez heeft donderdag nog vergeefs gepoogd het conflict dat zijn agenten met de regering van Correa hebben te sussen.

De president ging na zijn toespraak in beraad met zijn kabinet in het paleis. Volgens een CNN-verslaggever ter plaatse was het donderdagavond laat (lokale tijd) weer redelijk rustig in Quito.

President Rafael Correa gered