CLEVELAND - De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter heeft donderdag het ziekenhuis in de stad Cleveland verlaten. Hij was daar dinsdag opgenomen met maagklachten, aldus medewerkers van het ziekenhuis. Carter had een maagvirus opgelopen.

De oud-president, die vrijdag 86 jaar wordt, kreeg tijdens zijn ziekenhuisverblijf een telefoontje van president Barack Obama. Carter hervat zijn schema met een ontmoeting in Washington deze week.

De oud-staatsman werd ziek tijdens een vlucht naar Cleveland, waar hij zijn nieuwste boek White House Diary (Witte Huisdagboek) zou signeren.

Pindaplantage

De ex-president zal zijn signeertour deze week voortzetten, aldus zijn woordvoerder. Carter, voormalig eigenaar van een pindaplantage, bestuurde de Verenigde Staten van 1977 tot 1981.

Zijn presidentschap is overschaduwd door de gijzeling van Amerikanen op de ambassade in Iran. Hij verloor de verkiezingen van Ronald Reagan. Hij kreeg later de Nobelprijs voor de Vrede voor de tientallen jaren dat hij zich heeft ingezet voor vreedzame oplossingen in conflicten zoals Somalië, Ethiopië en Bosnië.