QUITO - De politie van het Zuid-Amerikaanse land Ecuador is in opstand gekomen tegen president Rafael Correa. De agenten houden de president gevangen in het ziekenhuis in hoofdstad Quito.

De agenten begonnen donderdag massaal te betogen tegen een plan om hun bonussen te schrappen.

Bij een betoging zou een traangasgranaat zijn ontploft vlakbij het gezicht van de president en zijn vrouw.

Noodtoestand

Die president ging daarop naar het ziekenhuis. Hij meldde media dat agenten hem daar vasthielden. Honderden aanhangers togen daarop naar het hospitaal, waar ze slaags raakten met groepen politieagenten.

President Correa zei een staatsgreep te vrezen. Hij kondigde daarop de noodtoestand af in zijn land. Dat betekent dat de militairen het voor het zeggen krijgen. De toestand geldt voorlopig voor de periode van een week. De militairen staan grotendeels achter de links-georiënteerde president. Ze zijn echter nog niet in actie gekomen.

KLM-vliegtuig

Demonstrerende politieagenten hebben ook het parlement bestormd en in bezit genomen. Het vliegveld is eveneens bezet. Op de luchthaven staan meerdere toestellen voorlopig aan de grond, waaronder een KLM-vliegtuig met eindbestemming Bonaire. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij liet weten dat het KLM-personeel en de passagiers in alle rust afwachten tot zij kunnen vertrekken.

Meerdere regeringsleiders in de regio spreken ondertussen hun vertrouwen uit in Correa. Onder hen de bevriende president Hugo Chavez van Venezuela. Die riep het leger op ,,om geen staatsgreep tegen Correa te steunen''. Volgens Chavez is het leven van de president in gevaar.