RANGOON - Oppositieleider Aung San Suu Kyi zal in november worden vrijgelaten, enkele dagen na de verkiezingen in Myanmar.

Dat hebben regeringsfunctionarissen in het Zuid-Aziatische land die anoniem wilden blijven, donderdag gezegd.

Sinds de verkiezingen van 1990, die door het militaire bewind werden geannuleerd, zijn de Myanmarezen niet meer naar de stembus geroepen. Suu Kyi, die die verkiezingen won, heeft de twintig jaar sindsdien grotendeels in gevangenschap of onder huisarrest doorgebracht.

November

Haar huisarrest is op 13 november voorbij. ''November zal voor ons een belangrijke en drukke maand zijn door de verkiezingen en de vrijlating van Aung San Suu Kyi'', zei een regeringsfunctionaris donderdag.

De straf die Suu Kyi straf nu uitzit, werd haar vorig jaar opgelegd. Ze had een Amerikaan, die naar haar huis was gegaan, onderdak geboden. Daarmee had ze bezoek van buitenaf gekregen, in strijd met de regels van haar huisarrest, oordeelde de junta.

Boycotten

Aan de verkiezingen doet Suu Kyi’s Nationale Liga voor Democratie (NLD) niet mee. De partij besloot de verkiezingen te boycotten en werd daarom ontbonden door de autoriteiten. Om dezelfde reden werden ook negen andere partijen opgeheven. Suu Kyi heeft haar aanhangers opgeroepen niet te gaan stemmen.

De oppositieleidster kreeg in 1991 voor haar geweldloze strijd tegen het militaire regime de Nobelprijs voor de Vrede.