AMSTERDAM - De Chinese autoriteiten hebben drie van de vier Japanners vrijgelaten die vorige week werden gearresteerd op beschuldiging van wederrechtelijke betreding van een militaire zone. Dat de vierde Japanner nog steeds wordt vastgehouden duidt erop dat de diplomatieke rel tussen China en Japan nog niet ten einde is.

Drie van de vier gearresteerde Japanners hebben toegegeven dat zij de Chinese wet hebben overtreden en zijn daarom op vrije voeten gesteld, meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag.

De vierde blijft onder huisarrest. Hij wordt ervan verdacht video-opnamen van militaire doelen te hebben gemaakt en er wordt nader onderzoek ingesteld, aldus Xinhua.

Vergelding

De vier werden op 21 september opgepakt in de Noord-Chinese stad Shijiazhuang. Hoewel Beijing het in alle toonaarden ontkent, werd hun arrestatie door waarnemers gezien als vergelding voor de arrestatie van de kapitein van een Chinese vissersboot en het opbrengen van diens boot door de Japanse kustwacht.

De Chinese boot was in de Oost-Chinese Zee in de buurt van een door beide landen geclaimde eilandengroep in aanvaring gekomen met twee patrouilleboten van de Japanse kustwacht.

Vergoeding

De kapitein is inmiddels vrijgelaten, maar Japan heeft nu vergoeding geëist van de schade die de kapitein met zijn boot aan de twee patrouilleboten heeft toegebracht. Eerder had China van Japan excuses en financiële compensatie gevraagd voor de inhechtenisname van de kapitein.

Het lijkt inmiddels alleen nog maar om het prestige van de twee machtigste landen in de regio te gaan. Geen van beide Aziatische landen wil gezichtsverlies lijden. Iedere verdere provocatie maakt het weer lastiger om tot een vergelijk te komen.