ABUJA - Enkele tienduizenden Nigeriaanse meisjes worden gedwongen als prostituee te werken in 'slavenkampen' in Mali. De meisjes, van wie velen minderjarig, zijn banen beloofd in Europa maar belanden in bordelen.

Een Nigeriaans overheidsagentschap tegen mensenhandel (Naptip) trekt aan de bel over de situatie, berichtte de BBC woensdag.

Oudere Nigeriaanse vrouwen runnen de bordelen. Zij zorgen ervoor dat de meisjes niet kunnen vertrekken en nemen al hun verdiensten in beslag.

Het agentschap probeert de meisjes in samenwerking met de Malinese politie te bevrijden en terug naar Nigeria te brengen.

Bordelen

Nigeriaanse functionarissen brachten deze maand een bezoek aan Mali om ''verschrikkelijke verhalen'' van slachtoffers en hulpverleners na te trekken.

Zij stelden vast dat er honderden bordelen zijn, waar in elk ongeveer tweehonderd meisjes worden vastgehouden. Naptip schat dat het in totaal om tussen de 20.000 en 40.000 meisjes gaat.

Abortuskliniek

De handel concentreert zich rondom de Malinese hoofdstad Bamako en andere grote steden, maar de beruchtste bordelen bevinden zich in de mijnplaatsen Kayes en Mopti. Daar verblijven de sekswerkers in situaties die lijken op slavernij.

Veel van de bordelen hebben een abortuskliniek waar foetussen worden verwijderd door rituele genezers voor gebruik bij rituelen.

Reisroutes

De meisjes werden in de val gelokt door oudere Nigeriaanse vrouwen. Ze kregen onechte reisdocumenten en moesten zweren dat ze aan niemand zouden vertellen waar ze naartoe zouden gaan.

Naptip heeft twee belangrijke routes ontdekt waarlangs de vrouwen worden vervoerd. Die lopen van Nigeria via Benin, Niger of Burkino Faso naar Mali.