SAMOS - Een speciale eenheid van de marechaussee heeft woensdagochtend op het Griekse eiland Samos twee mensensmokkelaars op heterdaad betrapt en aangehouden.

Bij de arrestaties heeft een Griekse collega van de marechaussee een waarschuwingsschot afgevuurd, omdat de verdachten probeerden te ontsnappen.

Het Nederlandse team helpt de Grieken tot 20 oktober met de Europese grensbewaking, die wordt gecoördineerd door het agentschap voor Europese grensbewaking, Frontex.

Griekenland is namelijk een van de kwetsbaarste plekken van de Europese Unie voor mensensmokkel.

Mogelijkheden

Door de vele eilandjes zijn er voor criminelen veel mogelijkheden om vluchtelingen te droppen. "Ieder moment van de dag proberen mensensmokkelaars er mensen illegaal aan land te zetten", vertelt luitenant-kolonel Rick Hirs van de marechaussee.

Daarom doen twee leden van de elite-eenheid BSB mee met de Grieken aan operatie ‘Poseidon’. Daarbij worden intensieve controles uitgevoerd bij de grensstrook rond de noordoostelijke Griekse eilanden.

Het team van de marechaussee heeft een heel snelle boot bij zich om de rappe vaartuigen en jetski’s van smokkelaars te kunnen onderscheppen.