ROME - Het kabinet-Berlusconi IV lijkt ervan verzekerd de vertrouwensstemming woensdagavond in de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden te overleven.

De 'dissidenten' van Toekomst en Vrijheid voor Italië (FLI) besloten woensdagmiddag tijdens een fractievergadering hun steun uit te spreken aan de beleidsvoornemens die premier Silvio Berlusconi woensdagochtend op zijn 74e verjaardag in een lange toespraak aan de Kamer presenteerde.

Uit de stemming moet blijken of Berlusconi nog over een meerderheid in het parlement beschikt om zijn termijn uit te dienen. Het is de eerste grote test sinds juli. Toen stapten op instigatie van Kamervoorzitter Gianfranco Fini meer dan dertig parlementariërs uit de fractie van Berlusconi's regeringspartij PDL en vormden FLI, dat zich inzet voor meer moraliteit en legaliteit in de politiek.

Onvrede

Bij de vertrouwensstemming, die staat gepland voor 19.00 uur, blijft het risico van de 'franchi tiratori' (sluipschutters), een bekend fenomeen in de Italiaanse politiek. Dat zijn parlementariërs die zich bij een geheime stemming niet aan de in de fractie afgesproken lijn houden. In FLI-gelederen leeft veel onvrede pver Berlusconi.

FLI-fractievoorzitter Italo Bocchino zei dat de door de premier gepresenteerde beleidsvoornemens passen bij het eerder door centrumrechts gepresenteerde regeerakkoord. Het ging onder meer om belastingverlaging en andere economische maatregelen, strijd tegen de maffia en hulp aan het arme zuiden.

Aanval

Berlusconi kon het niet laten ook weer de rechterlijke macht aan te vallen die onderzoek doet naar de premier/zakenman en zijn vrienden. Volgens de rechtse voorman is justitie politiek gemotiveerd en wordt de wil van het volk, dat Berlusconi heeft gekozen, niet gerespecteerd.

De premier kwam echter niet met concrete voorstellen voor nieuwe wetten 'ad personam', wetten die naar de vorm een algemene wet zijn, maar bedoeld zijn om Berlusconi en zijn vrienden uit de problemen te helpen.

Dat soort voorstellen zijn tegen het zere been van FLI en hadden tot het opzeggen van het vertrouwen kunnen leiden. Binnen de gelederen van Berlusconigetrouwen wordt geroepen om nieuwe maatregelen inzake immuniteit van ministers en verjaringstermijnen.