ISLAMABAD/MUMBAI - Er bestaat geen enkele geloofwaardige aanwijzing dat vanuit de bergen van noordwestelijk Pakistan wordt samengezworen om een serie gecoördineerde aanslagen te plegen in West-Europa.

Dit heeft een woordvoerder van de Pakistaanse strijdkrachten, generaal Athar Abbas, woensdag gezegd.

Hij reageerde op berichten in Amerikaanse en Europese media dat extremisten in het Pakistaanse Noord-Waziristan terroristische aanslagen beramen op doelen in Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Mumbai

Ze zouden dat willen doen in de stijl van de aanslagen in de Indiase metropool Mumbai in 2008. Die aanslagen stortten het centrum van Mumbai drie dagen in chaos en er kwamen 166 mensen om het leven. De enige overlevende dader is Mohammed Ajmal Amir Kasab die in mei de doodstraf kreeg.

Hij mag in hoger beroep, bepaalde de Indiase rechter woensdag. De plegers van de aanslagen in Mumbai behoorden tot de kringen van de verboden Pakistaanse groepering Lashkar-e-Taiba.

Drones

Britse media meldden woensdag dat bronnen bij inlichtingendiensten hebben verteld dat aanslagen zoals in Mumbai al langer in westerse landen worden gevreesd. Samenzweerders die hun basis in Noord-Waziristan zouden hebben, zijn volgens de bronnen bestookt met onbemande bommenwerpers, zogeheten drones.

Het voorbereiden van aanslagen in Europa is zodoende stopgezet volgens de berichten. De doelwitten in Pakistan zouden zijn geselecteerd op basis van het werk van inlichtingendiensten in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS. Deze maand zijn in Waziristan al meer dan twintig bombardementen uitgevoerd met behulp van drones.

Terughoudend

De inlichtingendiensten zijn terughoudend in hun reacties. Ze voorzien niet snel arrestaties of aanslagen in deze zaak. De samenzweerders zouden weliswaar al verder zijn geweest dan enkel het bedenken van aanslagen, maar nog lang niet toe aan de uitvoering.

Waziristan ligt in ontoegankelijke bergen aan de Afghaanse grens, ongeveer 330 kilometer ten zuidwesten van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Het is traditioneel een verzamelplaats van lieden die een afkeer hebben van het centrale gezag.

Tegenwoordig huizen er naar verluidt leden van de oorspronkelijke groep al-Qaeda en de Afghaanse Taliban die uit Afghanistan zijn uitgeweken, figuren van de Pakistaanse Taliban, de Tehreek-e-Taliban Pakistan en tal van strijders zoals van de bendeleiders Jalaluddin Haqqani, Hafiz Gul Bahadur en Maulvi Sadiq Noor.