AMSTERDAM – Bijna negen maanden na de allesverwoestende aardbeving in Haïti leven meer dan een miljoen inwoners van het land nog steeds tussen het puin op straat. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat veel van het toegezegde geld voor wederopbouw nog niet is aangekomen.

Associated Press (AP) meldt dat nog niets van de 1,15 miljard dollar die door de VS beschikbaar zijn gesteld daadwerkelijk is overgemaakt.

Uit onderzoek van het Amerikaanse persbureau blijkt dat bureaucratie, een slechte organisatie en laksheid een snelle afhandeling in de weg staan.

In totaal hebben vijftig landen bij elkaar een bedrag van 8,75 miljard dollar (6,50 miljard euro) beloofd aan Haïti. Daarvan is tot op heden slechts 686 miljoen (510 miljoen euro) daadwerkelijk geschonken.

Omstandigheden

Het epicentrum van de aardbeving die in januari van dit jaar aan honderdduizenden mensen het leven kostte, lag ongeveer zestien kilometer van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Nog altijd leven veel mensen in erbarmelijke omstandigheden met gebrek aan voedsel en schoon drinkwater.

“Het is gewoon een kwestie van geld”, zegt Alberto Wilde van hulporganisatie CHG tegen AP. “Het is een kwestie van een telefoontje en onze vrachtwagens gaan rijden. We hebben mensen klaarstaan om verder te gaan met het ruimen van puin. En leveranciers staan klaar om materialen voor opbouwwerkzaamheden te leveren.”