'Aanslagen in West-Europese steden verijdeld'

LONDEN - Inlichtingendiensten hebben een serie aanslagen weten te voorkomen in Europese steden van een groep die in verband zou staan met terreurnetwerk al-Qaeda.

Dat heeft de Britse nieuwszender Sky News dinsdagavond bericht. Militanten in Pakistan waren van plan tegelijkertijd aanslagen te plegen in Londen en steden in Frankrijk en Duitsland.

Volgens Sky News houdt een toename van aanvallen met onbemande vliegtuigjes, zogeheten drones, van de afgelopen weken in Pakistan verband met Westerse machten die de aanslagen wilden voorkomen.

Het complot was in een vergevorderd stadium, maar de aanslagen waren nog niet direct op handen.

Mumbai

Volgens niet nader gespecificeerde bronnen binnen inlichtingendiensten waren de militanten van plan de serie aanslagen uit te voeren op dezelfde manier als in 2008 in Mumbai gebeurde.

In de Indiase stad vielen destijds zwaarbewapende moslimextremisten onder meer twee luxe hotels, een Joods centrum, een treinstation en een restaurant aan. Pas na meer dan zestig uur slaagden elite-eenheden van het leger erin een eind te maken aan het bloedbad, dat aan ruim 160 mensen het leven kostte.

Waziristan

Britse, Duitse, Franse en Amerikaanse inlichtingendiensten hebben gegevens gedeeld om de plannen te achterhalen. Toen onderzoekers achter het terrorismecomplot kwamen, begon het Amerikaanse leger zijn Europese bondgenoten te helpen bij het proberen te doden van de organisatoren in de Pakistaanse regio Waziristan.

Volgens Sky News is er in de afgelopen maand een recordaantal van zo'n twintig aanvallen met drones geweest in Pakistan. Inlichtingendiensten volgden de militanten ''enige tijd''.

Eiffeltoren

Sky News publiceerde het bericht nadat in Parijs de Eiffeltoren dinsdagavond voor de tweede keer deze maand ontruimd is geweest wegens een bommelding via een anoniem dreigtelefoontje.

Later bleek dat het vals alarm was. Maandag is in Parijs een metrostation ontruimd nadat een verdacht pakketje was aangetroffen en een telefonische bommelding was binnengekomen. Dit was ook vals alarm.

Lees meer over:
Tip de redactie