Poetin wil burgemeester Moskou mee kiezen

MOSKOU - De Russische premier Vladimir Poetin wil meebepalen wie de nieuwe burgemeester van Moskou wordt. Hij zei dinsdag dat hij een nieuwe kandidaat al besproken heeft met president Dmitri Medvedev, die momenteel in China verblijft.

Dat meldden Russische persbureaus. Poetin zei dat hij een suggestie zal doen als partijleider van Verenigd Rusland, die de meeste zetels in de gemeenteraad van Moskou heeft.

De partij heeft nog geen kandidaat naar voren geschoven, aldus de premier.

Ontslagen

Joeri Loezjkov, die jarenlang burgemeester van Moskou was, werd dinsdag ontslagen nadat de president bekend had gemaakt geen vertrouwen meer in hem te hebben.

Volgens de grondwet mag het staatshoofd burgemeesters om die reden ontslaan en een opvolger benoemen.

Regionale leiders

''Ik was de ontwerper van de wet, die het aanstellen en afzetten van regionale leiders regelt. Ik kan je vertellen dat de Russische president strikt volgens de wet gehandeld heeft'', onderstreepte Poetin.

Loezjkov had zich de woede van Medvedev op de hals gehaald door zijn regering te bekritiseren en te pleiten voor een sterkere en besluitvaardigere leider. Het Kremlin had de burgemeester enige tijd gegeven om vrijwillig zijn vertrek aan te kondigen.

Toen Loezjkov stug op zijn plek bleef zitten, werd de andere gebruikelijke manier om iemand te lozen, de vertrouwenskwestie, uit de kast gehaald. Medvedev verving de afgelopen maanden al meer leiders met een lange staat van dienst.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie