Opvolging Kim Jong-il lijkt definitief

PYONGYANG - Het regime in Noord-Korea lijkt definitief te hebben gekozen voor de 27-, 28- of 29-jarige Kim Jong-un als opvolger van zijn vader, de huidige met zijn gezondheid kwakkelende heerser Kim Jong-il.

Hij is weer de zoon van de stichter van deze, op stalinistische leest geschoeide alleenheerschappij, Kim Il-sung (1912-1994).

Zoals alles was het lot van de hoofdfiguren uit de 'dynastie' in Pyongyang uiterst vaag met slechts geruchten uit het Zuid-Koreaanse Seoul over de voorkeur van 'Kim de Tweede' (Kim Jong-il) voor wie 'Kim de Derde' moet worden.

Partijcongres

De naam van Kim Jong-un viel dinsdag heel duidelijk kort voor een partijcongres van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij. Het is voor het eerst in dertig jaar tijd dat zo'n congres wordt gehouden en lijkt ook direct verband te houden met de verwachte 'troonsopvolging'.

Ook leider Kim Jong-il is verschenen op het partijcongres, die volgens hardnekkige geruchten een zwakke gezondheid heeft.

Generaal

Een zoon van de leider, Kim Jong-un, werd vlak voor het congres tot generaal aangesteld. Dinsdag maakte KCNA bovendien bekend dat deze zoon, van wie wordt aangenomen dat hij rond de 27 jaar oud is, ook is opgenomen in het Centrale Comité van de Arbeiderspartij.

Hij is daar volgens KCNA onder meer in functie als vicevoorzitter van de commissie militaire zaken. De bliksemcarrière in leger en partij van Kim Jong-un rond dit partijcongres duidt er volgens de meeste waarnemers op dat hij de beoogde opvolger van Kim Jong-il is.

Militairen

Wie wil meetellen in 'politiek Pyongyang', moet militair zijn. Het systeem werkt met een leidraad die ''songun'' (militairen eerst) heet. De naar schatting 1,2 miljoen militairen runnen het land met behulp van de Nationale Defensieraad, waar de huidige 68-jarige leider Kim Jong-il voorzitter van is.

Diens zus, Kim Kyong-hui, is dinsdag ook tot generaal van het Koreaanse Volksleger benoemd. Zo zou ze met vier generaalsterren op haar schouders samen met haar echtgenoot, Jang Song-thaek, een oogje in het zeil kunnen houden wanneer de jonge, in Zwitserland opgeleide 'Kim de Derde' de touwtjes in handen krijgt.

Jang Song-thaek verkeert momenteel in een uitstekende positie om 'Kim de Derde' terzijde te staan want hij is vicevoorzitter van de Nationale Defensieraad.

Beroerte

Kim Jong-il heeft volgens de geruchten twee jaar geleden een beroerte gehad en werd daar naar verluidt in China voor behandeld.

In de dynastie van de Kims is het tijd voor een kroonprins. Kim Jong-il werd dinsdag op het bijzondere partijcongres wel herkozen als de leider, dat wil zeggen de secretaris-generaal van de partij. Sommige waarnemers stellen dat het voor 'Kim de Derde' nog te vroeg is om zijn vader op te volgen. Als beginnend generaal zou hij nog te weinig steun genieten en eerst moeten opklimmen in de Defensieraad.

Buurlanden

Kim Jong-il kreeg halverwege de jaren zeventig een belangrijke post, maar volgde zijn vader op in 1980. Die is de eeuwige president van het land.

De inwoners van het geïsoleerde Noord-Korea hebben nog steeds niets meegekregen van de omwentelingen in de buurlanden China en Rusland en daar lijkt vooralsnog geen verandering in te komen.

Opvolging Kim Jong-il

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie