AMSTERDAM – Het is "zeer waarschijnlijk" dat Tanja Nijmeijer een van de dodelijke slachtoffers is van de legeraanval op FARC-commandant Mono Jojoy. Dat stelt de Nederlandse FARC-kenner Liduine Zumpolle dinsdag in de Volkskrant.

Mensenrechtenactiviste Zumpolle woont in Colombia en schreef eerder een boek over Nijmeijer. Volgens Zumpolle was de Nederlandse guerrrillastrijdster bijna dag en nacht bij Jojoy in de buurt. “Ze was erg close met hem omdat ze naar het schijnt een relatie met zijn neef had”, aldus Zumpolle in de krant.

Aan de Telegraaf laat Zumpolle weten dat het niet ondenkbaar is dat er nooit iets duidelijk wordt over het exacte lot van Nijmeijer.

De deskundige zegt dat er weliswaar een aantal lijken van slachtoffers van de legeraanval is gevonden, maar dat de FARC gedode medestrijders meestal zonder identificatie in een massagraf begraaft.

DNA

De Colombiaanse forensische dienst heeft de Nederlandse ambassade in Bogota om vingerafdrukken en gebitsgegevens van Nijmeijer gevraagd. De Telegraaf weet te melden dat Nijmeijers ouders DNA hebben afgestaan ten behoeve van de eventuele identificatie van hun dochter.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan de krant weten mee te werken aan het verzoek om gegevens. “Al is het alleen al om voor de in onzekerheid verkerende familie uit te kunnen sluiten dat zij het is”, zegt een woordvoerder.

Een tante van Nijmeijer vertelt namens de familie aan Twentsche Courant Tubantia dat de ouders van de 32-jarige vrouw “door een hel gaan”.

"Ze worden heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. De onzekerheid is het ergst. Maar in feite verkeren we al jaren lang in angst en onzekerheid om haar”, vertelt Mariët Olde Dubbelink.

Vertaler

De van oorsprong Twentse Nijmeijer vertrok tien jaar geleden naar Colombia om daar als vertaler voor de guerrillabeweging FARC te gaan werken. In 2007 werd, nadat in een kampement haar videodagboek werd gevonden, duidelijk dat ze met de beweging is gaan meevechten.

De FARC is een communistische en illegaal bewapende organisatie. Ze werd in de jaren '60 gesticht als het militaire onderdeel van de Colombiaanse communistische partij, en heeft een geschat aantal van 9.000 tot 15.000 leden.