'Roma niet langer naar Kosovo sturen'

LONDON - Amnesty International roept de landen van de Europese Unie op om Roma en andere minderheden niet meer gedwongen naar Kosovo te sturen.

Ze zouden daar blootstaan aan discriminatie en geweld, zegt de mensenrechtenorganisatie in een rapport dat dinsdag uitkomt.

Roma en Albanese minderheden worden volgens Amnesty vaak teruggestuurd naar Kosovo, waar ze niet zelden worden vervolgd.

De Roma hebben volgens Amnesty ook slecht toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting in het Balkanland.

De nadelige behandeling wordt volgens Amnesty onder meer veroorzaakt doordat de minderheden worden geassocieerd met de Servische inwoners van Kosovo. Het Balkanland wist zich eind jaren negentig los te maken van Servië en kent een Albanese meerderheid.

Frankrijk

Het rapport verschijnt op het moment dat Frankrijk Roma terugstuurt naar Roemenië en Bulgarije, ondanks EU-wetgeving die het vrije verkeer van mensen binnen de Europese Unie garandeert.

Kosovo is overigens, anders dan Roemenië en Bulgarije, geen EU-lid. Amnesty zegt dat EU-landen mogelijk internationaal recht overtreden als ze doorgaan met het terugsturen van Roma naar Kosovo.

Lees meer over:
Tip de redactie