Medvedev ontslaat burgemeester Moskou

MOSKOU - De Russische president Dmitri Medvedev heeft de burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov, ontslagen. Het staatshoofd heeft Vladimir Resin aangesteld als tijdelijke plaatsvervanger, zei een woordvoerder van het Kremlin dinsdag.

Medvedev is momenteel in China.

Medvedev stuurde Loezjkov weg omdat de president het vertrouwen in hem is verloren, berichtte het Russische persbureau Itar-Tass.

Volgens de grondwet mag het staatshoofd burgemeesters om die reden ontslaan en een opvolger benoemen.

Loezjkov had zich de woede van Medvedev op de hals gehaald door zijn regering te bekritiseren en te pleiten voor een sterkere en besluitvaardigere leider. Volgens Kremlin-watchers verwees hij hiermee naar premier Vladimir Poetin.

Bondgenoot

De weggestuurde bestuurder staat bekend als een bondgenoot van Poetin. Volgens Kremlin-watchers wilde Medvedev van hem af met het oog op de presidentsverkiezingen in 2012.

De staatsmedia begonnen onlangs een campagne tegen hem waarin hij wordt afgeschilderd als een zeer corrupte politicus. Loezjkov is een prominent lid van regeringspartij Verenigd Rusland. Zijn termijn zou volgend jaar juni aflopen.

Loezjkov zei maandag nog dat hij er niet over peinsde om af te treden, ondanks groeiende druk van het Kremlin. De machtige Loezjkov was sinds 1992 burgemeester van de hoofdstad. Hij is, ondanks een bescheiden officieel inkomen, een van de rijkste bestuurders van Rusland.

Zakenblad Forbes schat zijn vermogen op 30,9 miljard roebel (bijna 750 miljoen euro). Loezjkovs echtgenote, een bouw- en vastgoedmagnate, is volgens Forbes de rijkste vrouw van Rusland.

Medvedev verving de afgelopen maanden een aantal leiders met een lange staat van dienst. De leiders van onder meer Volgograd, Sverdlovsk en Basjkortostan moesten het veld ruimen.

Lees meer over:
Tip de redactie