NEW YORK - De eerste rechtszaak tegen een voormalige Guantanamo-gevangene voor een civiele rechtbank in de Verenigde Staten is maandag in New York begonnen.

De Tanzaniaan Ahmed Khalfan Ghailani wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Daardoor kwamen ruim tweehonderd mensen om.

Ghailani werd in 2004 in Pakistan opgepakt en zat sinds 2006 vast in het omstreden Amerikaanse detentiekamp Guantanamo Bay op Cuba.

Hij was in juni vorig jaar de eerste oud-gevangene van dat kamp die in de Verenigde Staten voor een Amerikaanse civiele rechter werd voorgeleid.

Het proces geldt als test van het plan van de Amerikaanse president Barack Obama om gevangenen van Guantanamo op Amerikaanse bodem te berechten.

Verminkingen

Op de lijst aanklachten tegen de Tanzaniaan staan 286 gevallen van moord, samenzwering tot moord, bomexplosies en verminkingen. Ook wordt hij verdacht van samenzwering tot het gebruik van massavernietigingswapens tegen Amerikaanse staatsburgers.

Volgens de aanklagers heeft hij het dynamiet, een mobiele telefoon en een auto geleverd die bij de explosies in Kenia en Tanzania werden gebruikt.

Bij een veroordeling kan Ghailani de doodstraf krijgen. Hij ontkent schuldig te zijn.