Sarkozy zet in op nieuw overleg Midden-Oosten

PARIJS - President Nicolas Sarkozy van Frankrijk gaat de Palestijnse president Mahmoud Abbas, premier Benjamin Netanyahu van Israël en president Hosni Mubarak van Egypte uitnodigen voor nieuw vredesoverleg in Parijs.

Dat zei hij maandag na een gesprek met Abbas.

Beide leiders pleitten voor verlenging van de beperkte bouwstop in de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

De bouwstop liep zondagavond om middernacht af, waarna een flink aantal kolonisten meteen aan het bouwen sloeg. Zo werd in Ariel maandag begonnen met de eerste werkzaamheden voor de bouw van vijftig nieuwe huizen.

Teleurgesteld

Dit leverde wereldwijd teleurgestelde reacties op. ,We erkennen dat we gezien de beslissing van gisteren nog steeds een dilemma hebben dat we moeten oplossen en dat er vooralsnog geen directe onderhandelingen zijn. We zijn in contact met beide partijen om te zien hoe het verder moet'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS.

Ook VN-topman Ban Ki-moon zei bezorgd te zijn over de ''provocaties'' van de Joodse kolonisten, die meteen aan het bouwen sloegen. Ban benadrukte dat bouwen in bezet Palestijns gebied volgens internationale wetgeving illegaal is.

7400 doden

Abbas en Netanyahu hervatten begin deze maand in Washington het vredesoverleg, dat twintig maanden had stilgelegen. Ze willen elkaar om de week ontmoeten.

Sinds de Tweede Intifada, die dinsdag tien jaar geleden begon, zijn al meer dan 7400 mensen omgekomen in het Israël-Palestina-conflict. Ongeveer 85 procent van de doden is Palestijn.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie