ROME - In Italië is een rel ontstaan vanwege een uitspraak van de Italiaanse minister van Nationale Hervorming, Umberto Bossi, die de inwoners van de stad Rome maandag voor varkens uitmaakte. Dat meldden Italiaanse media.

Bossi sprak in een toespraak over plannen van zijn partij Lega Nord voor federale hervormingen die regio's meer macht moeten geven.

Volgens Bossi moeten sommige ministeries uit Rome verhuizen, waar veel gebouwen de inscriptie SPQR hebben, wat staat voor de Latijnse naam voor Rome, Senatus Populusque Romanus (De senaat en het volk van Rome).

''Hier in het noorden zeggen we: Sono Porci Questi Romani (Deze Romeinen zijn varkens).''

Strijdwagenrace

Ook is hij tegen de plannen om de Formule 1 Grand Prix van het Noord-Italiaanse Monza naar Rome te halen.

''In Rome kunnen ze de strijdwagenrace houden'', aldus Bossi. Hij refereerde hiermee aan de favoriete sport van Rome in de oudheid. Volgens de burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, is Bossi te ver gegaan.

Onacceptabel

''We zijn deze onacceptabele provocaties beu'', zei minister Andrea Ronchi van Europese Zaken. Op Facebook werd een groep gelanceerd, die opriep om gezamenlijk een rechtszaak tegen Bossi aan te spannen. Binnen enkele minuten had de groep meer dan duizend leden.

Bossi doet vaker controversiële uitspraken. Hij heeft gesuggereerd dat illegalen die per boot de kust proberen te bereiken, met kanonvuur op afstand moeten worden gehouden. Ook steekt hij geregeld zijn middelvinger op naar verslaggevers.