VS teleurgesteld over einde bouwstop

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben maandag teleurgesteld gereageerd op het verlopen van een bouwstop voor Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.

De Amerikanen probeerden Israël er de afgelopen dagen van te overtuigen het moratorium in stand te houden.

De bouwstop verliep zondag om 24.00 uur. Joodse kolonisten trokken enkele uren daarvoor al de bezette Palestijnse gebieden in om te gaan bouwen, ondanks een oproep van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om terughoudendheid te betrachten.

Ingetogenheid

''We erkennen dat we gezien de beslissing van gisteren nog steeds een dilemma hebben dat we op moeten lossen en dat er vooralsnog geen directe onderhandelingen zijn. We zijn in contact met beide partijen om te zien hoe het verder moet'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De zegsman stelde ook de ''ingetogenheid'' van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas te waarderen.

Teleurgesteld

Die besloot zich niet direct na het verlopen van het moratorium terug te trekken uit het vredesproces, maar eerst met de Arabische Liga te overleggen. De VS hopen dat de liga de voortzetting van de gesprekken zal steunen.

Ook VN-topman Ban Ki-moon liet weten teleurgesteld te zijn. Hij zei bezorgd te zijn over de ''provocaties'' van de Joodse kolonisten, die meteen aan het bouwen sloegen. Ban benadrukte dat bouwen in bezet Palestijns gebied volgens internationale wetgeving illegaal is.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie