'Te lang onduidelijk wie olie opruimde'

WASHINGTON - Het is voor het publiek te lang onduidelijk geweest wie verantwoordelijk was voor het opruimen van de gelekte olie in de Golf van Mexico.

Dat zei admiraal Thad Allen van de Amerikaanse kustwacht, die de afhandeling van de olieramp de afgelopen maanden overzag, maandag tegen een onderzoekscommissie in Washington.

''Procedures die de afgelopen twintig jaar prima werkten, raakten verstoord door de perceptie van wat gedaan werd, niet door wat er daadwerkelijk gedaan werd'', aldus Allen.

Hij denkt dat een nieuw instituut opgericht moet worden, dat bij rampen de inspanningen van de overheid en bedrijven coördineert.

Boos

De onduidelijkheid had onder meer gevolgen voor de opruimoperatie op de Amerikaanse stranden en het dichten van het lek, concludeerde Allen.

Lokale politicus Billy Nungusser zei maandag tegen de commissie dat hem zelfs nu nog niet duidelijk is wie er de leiding had. ''Ik ben nog steeds boos'', aldus Nungusser, die al tijdens de olieramp steeds uitgesproken in de media kwam.

Explosie

De oliebron in de Golf van Mexico begon vijf maanden geleden te lekken, nadat een drijvend boorplatform was gezonken door een explosie. Daardoor kwamen elf mensen om het leven.

De lekkage was enorm: in 87 dagen tijd liep een hoeveelheid olie van circa vier miljoen vaten de zee in. De stranden van Amerikaanse kuststaten raakten vervuild en ook op zee dreven grote vlekken olie.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie