LONDEN - De Britse zakenman Jimi Heselden, eigenaar van Segway, is omgekomen door een bizar ongeluk met zijn eigen gemotoriseerde step.

De 62-jarige miljonair reed zondag op zijn landgoed in het noorden van Engeland van een rotswand af en kwam in een lager gelegen rivier terecht. Dat heeft de politie maandag laten weten aan Britse media.

Heselden had het bedrijf Segway in december vorig jaar gekocht. De multimiljonair stond er om bekend dat hij miljoenen overmaakte aan het goede doel.

Deze maand stortte hij nog 10 miljoen pond op de rekening van een organisatie die achterstandswijken ondersteunt.

Bush

De Segwaysteps blijven in evenwicht door gyroscopen, computerchips en sensoren. De step komt in beweging als de bestuurder voorover leunt.

De step werd in 2003 in een klap wereldberoemd, toen de toenmalige president van de Verenigde Staten George W. Bush een ritje met het voertuig wilde maken.

Bush raakte uit balans, maar wist zich nog net op tijd te redden door van de step af te springen.

Kenteken

Hoeveel steps Segway precies in ons land heeft rondrijden, wil het bedrijf niet bekendmaken. Aan de invoering van het voertuig ging een ingewikkeld proces vooraf.

De step zou eerst alleen op de wegen mogen rijden als het een kenteken had, maar later werd hier toch van afgezien.

Wel zei directeur Piet Kruijt van Segway Nederland dat het aantal steps in ons land ''sterk groeiend'' is. Dat komt mede doordat grote instellingen als de Campus Twente en enkele politiekorpsen met de step rijden.

Volg alle berichten over het ongeval op NUlive