CARACAS - President Hugo Chávez behoudt de meerderheid in het parlement, maar de oppositie is erin geslaagd te voorkomen dat Chávez' partij opnieuw een tweederdemeerderheid in de Nationale Assemblee krijgt. Dat maakte de kiescommissie maandag bekend.

De Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV) van Chávez behaalde bij de stembusgang van zondag zeker negentig zetels. De overkoepelende oppositiebeweging Tafel van de Democratische Eenheid (MUD) komt op minstens 59 zetels uit, aldus de kiescommissie.

Twee zetels gingen naar een andere partij en van veertien zetels staat nog niet vast wie die heeft gewonnen.

Chávez had minstens 110 van de 165 zetels moeten binnenslepen om opnieuw grondwetswijzigingen eenvoudig te kunnen doorvoeren. In het oude parlement bezette de PSUV en bondgenoten 137 zetels.

Tweederdemeerderheid

Chávez had zich ten doel gesteld de tweederdemeerderheid te behouden om zo verder te kunnen bouwen aan zijn 'socialisme van de 21e eeuw'. Via Twitter liet Chávez weten dat de uitslag ''een nieuwe overwinning van het volk'' is.

De oppositie spreekt ook van een overwinning. ''We zijn de meerderheid, we hebben meer dan de helft van de stemmen gekregen’’, claimt oppositiewoordvoerder Ramón Guillermo Aveledo. De oppositie kan nu belangrijke wetgeving en benoemingen van het Hooggerechtshof blokkeren.

De opkomst onder de bijna 18 miljoen stemgerechtigden lag rond de 66 procent. De verkiezingen werden gezien als een graadmeter voor de populariteit van de linkse populistische president. Er zijn in 2012 presidentsverkiezingen.

Populair

De president blijft populair onder de armen. Door zijn sociale programma's, die hij financiert met de inkomsten uit de oliewinning, heeft hij veel krediet bij de armen. Maar het Zuid-Amerikaanse land verkeert in economisch moeilijke tijden en dat leidt tot veel onvrede en ergernis.

Zo zal de inflatie dit jaar naar verwachting oplopen tot 30 procent. Ook is er een stroomtekort. Een ander pijnpunt voor Chávez is het hoge criminaliteitscijfer. Volgens tegenstanders van de president werden alleen al in juli dit jaar bijna vijfhonderd moorden gepleegd in de hoofdstad Caracas.

Het nieuwe parlement komt begin januari voor het eerst bijeen.

Verkiezingen Venezuela