Leger pakt Mexicaanse drugsleider op

CANCUN - Mexicaanse militairen hebben een vermoedelijke leider van drugskartel Los Zetas opgepakt in de oostelijke stad Cancún. José Angel Fernández, alias 'de kale', bekende betrokkenheid bij een dodelijke aanslag in de toeristische badplaats vorige maand.

Militairen vatten hem vrijdag in de kraag, liet het leger zondag weten. Ook namen ze onder meer wapens, mobiele telefoons en contant geld in beslag.

De aanslag op 31 augustus kostte acht mensen het leven. De bareigenaar had geweigerd beschermingsgeld te betalen aan de gewelddadige drugsbende.

Fernández bekende verder dat Los Zetas onder meer bars, restaurants, toerismebureaus en hotels afperst. Het drugskartel gebruikt het geld voor de strijd tegen het rivaliserende Golfkartel.

Fernández is verantwoordelijke voor de drugs- en mensenhandel van Los Zetas in de oostelijke deelstaat Quintana Roo.

De overheid boekte eerder in het weekend ook al een succesje in de strijd tegen de drugskartels met de arrestatie van een van de vermeende leiders van het Sinaloa-kartel, Margarito Soto Reyes (44), bijgenaamd 'de tijger'. Reyes leverde jaarlijks ongeveer een halve ton drugs aan de VS.

Lees meer over:
Tip de redactie