VS blijven aandringen op onderhandelingen

WASHINGTON - De Verenigde Staten blijven aandringen op het doorgaan van de directe vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen, ondanks het Israëlische besluit een tien maanden durende bouwstop in de bezette Palestijnse gebieden niet te verlengen.

Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in de nacht van zondag op maandag na het verstrijken van de deadline om middernacht laten weten.

Hij voegde eraan toe dat de Amerikaanse minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) zondag twee keer met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gesproken over de kwestie.

Ook sprak Clinton zondag met de Britse oud-premier Tony Blair, de speciale gezant voor het Midden-Oosten van de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland.

Washington is hoopvol dat de besprekingen doorgaan, aldus een topfunctionaris van het Witte Huis.

Abbas

De Palestijnen dreigden de stekker uit het vredesproces te trekken als de bouwstop niet zou worden verlengd. Zondag zei de Palestijnse president Mahmoud Abbas echter dat hij op 4 oktober in Parijs Arabische topdiplomaten zal spreken, en daarna pas beslist wat hij zal doen.

Enkele minuten na middernacht riep Netanyahu Abbas op door te gaan met de vredesonderhandelingen om binnen een jaar tot ''een historisch akkoord'' te komen.

Netanyahu stond onder grote internationale druk de bouwstop te verlengen. De Israëlische premier heeft gesproken met Amerikaanse, Egyptische en Jordaanse leiders over hoe vermeden kon worden dat de Palestijnen zouden stoppen met de onderhandelingen, zo liet Israël in een verklaring weten.

Bevriezen

Abbas riep Israël na het verlopen van de bouwstop opnieuw op het moratorium te verlengen. Abbas ''wil doorgaan met de onderhandelingen, maar Netanyahu moet besluiten de nederzettingenbouw te bevriezen om zo een gepaste sfeer te creëren om verder te gaan met de vredesbesprekingen'', liet zijn woordvoerder weten.

Mahmoud Abbas

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie